Wespen, dat weet iedereen, die moet je vooral niet aanpakken. Anders pakken ze jou aan. Toch verkeer je af en toe ongewild in elkaars aanwezigheid. Zo was Van aanpakken deze zomer een paar weken op vakantie in Frankrijk, en kwam op allerlei plekken waar lekkere zoetigheid kon worden gedronken. Zodoende kreeg Van aanpakken regelmatig bezoek van nieuwsgierige wespen.

Wespen zijn qua reputatie de haaien onder de insecten. Hun aaibaarheidsfactor ligt ver onder nul, niemand weet waar ze goed voor zijn en ze kunnen genadeloos gemeen aanvallen. Toch staat de wesp op de nominatie om een bedreigde diersoort te worden, zo meldde het ANP in Vroege Vogels. Onkruidverdelgers hoeven steeds minder vaak wespennesten plat te spuiten.

Zodra iets bedreigd wordt, vinden we dat weer reuze zielig, hier bij Van aanpakken. We oefenden daarom in Frankrijk de aanwezigheid van de wesp te verdragen. Een kwestie van kalm kalm kalm blijven. We werden er, dankzij al dat mooie weer, steeds beter in. Uiteindelijk durfden we het zelfs aan om een wesp kalm kalm kalm over onze vingers te laten lopen. Een nieuwe sensatie: de nauwelijks voelbare vederlichte stapjes op een vingertop. De zachte aanraking van een klein levend wezentje op onze handen. Aaien doen we liever nog niet, maar verder: als er een actiegroep Red de wesp komt, doen wij mee!