Dedemsvaart – kunt u het nog rechtstreeks aanwijzen op een blinde kaart van Nederland? De dochter van Van Aanpakken wist het eventjes niet meer tijdens haar topo-toets. Tot haar frustratie, want de andere gemeenten in Overijssel kende ze wel. Dankzij haar Twentse achtergrond kwazonnewijzer Mien Ruysm Van aanpakken nog wel een beetje in de buurt op die blinde kaart, maar heel precies was het niet meer. Dedemsvaart, dat was in haar herinnering vooral het wuivende gras in de tuinen van Mien Ruys waar ze als kind wel eens heen ging met een familie-uitje.

Dochter teleurgesteld dat ze geen tien had. Niet dat ze daarna ijverig alsnog uitzocht waar Dedemsvaart dan precies ligt. Daar gaat het dan toch een beetje mis met dit type kennistoetsen.De kennis die wordt getoetst kent maar beperkte houdbaarheidsdatum. Zodra de toets voorbij is,  neemt de relevantie van de locatie van Dedemsvaart toch weer snel af. Met alle respect voor de inwoners van dit plaatsje.

Om haar humeur wat op te poetsen lieten we ons ergens op de landkaart van Nederland droppen via Geoguessr. Dat is een online zoekspel waarmee je via google streetview maar moet zien uit te goochelen waar je je bevindt. We kwamen terecht in een woonwijkje vol halfhoogbouw, zochten een uitweg door virtueel achter de stadsbus aan de hobbelen, sloegen eens rechts en toen links, links, naar een winkelcentrum. Uiteindelijk troffen we een straatnaambordje: Stommeerweg, en verderop wijds water. En een prachtige watertoren. Via wikipedia lazen we over de Stommeermolens en waar die staan. Noord-Holland heeft de dochter van Van aanpakken nog niet gehad bij topografie. Maar Aalsmeer hoeft ze te zijner tijd in ieder geval niet meer te leren.