Barbapapa, Barbamama, Barbaborre, Barbabee, Barbalala, Barbabella, Barbabientje en Barbabob (de enige met piekhaar): ze hebben hun Barbamaker verloren. Talus Taylor (zijn naam was helemaal in stijl met de figuren die hij tekende) overleed onlangs in Parijs. Samen met zijn vrouw Anette Tison bedacht hij in 1970 de hele Barba-familie.

Barbapapa is voor Van aanpakken het boegbeeld van out of the box-denken. Barbapapa inspireert tot creativiteit, tot wendbaarheid en lenigheid van geest en lichaam. Tot vrolijkheid, ook als grijze wolken van onvriendelijkheid je dreigen te omarmen.

Van aanpakken kwam onlangs via een interessant artikel van Thalia Verkade in De Correspondent op het spoor van de Britse Iain McGilchrist. Deze psychiater, onderzoeker en schrijver bestudeert de verschillen in hoe de linker- en rechterhersenhelft van het menselijk brein werken. In een prachtige Ted Talk-animatie legt hij dit uit. Heel kort door de bocht samengevat stelt hij dat de rechter hersenen zich breed en open opstellen, waakzaam en alert zijn en afstand te nemen om empathisch te kunnen zijn. Evolutie, onderlinge verbinding van het levende wezen en het creëren van breder begrip in grotere context, dat gebeurt allemaal rechts. De linker hersenen daarentegen blinken uit in focus, aandacht voor details en maken het mogelijk te abstraheren en modelleren van ‘levenloze zaken’, zoals McGilchrist stelt. Veel technologische revoluties zijn te danken aan de denkkracht van die linker hersenhelft. Die kracht is zelfs zo sterk, betoogt McGilchrist, dat ze zichzelf versterkt en vergroot. Waarbij de rechterhersenhelft in de knel komt. Hoogste tijd dus voor een revolutie van rechts…

Voor van aanpakken Barbapapa is de belichaming van de kracht van de hersenhelft. Via zijn amorfe, flexibele lichaam creëert hij telkens veranderende omgevingen en verbindingen waardoor mensen en dieren elkaar vinden en samen gelukkig worden. Huup huup barbatruuk…Het wordt tijd voor de oprichting van de eerste Barbapapaschool!