Volg mij! Volg mij! Oja, volg mij ook. En mij. En ons. En onze vrienden – volg je die al? En de vrienden van onze vrienden? En daar de vrienden van? En de favoriete restaurantjes van de vrienden van de vrienden onze vrienden? Volg je die wel?!

Van aanpakken ‘zit’ op Facebook. Vreemd werkwoord, in dit geval, ‘zitten op’. Want Facebook bestaat niet uit stilzitten. Voor wie niet de behoefte heeft van ieder wissewasje een foto de wereld in te slingeren, is op Facebook vooral een middel om anderen te volgen. Je kan je vrienden, vrienden van vrienden en daar weer de vrienden van volgen. Als die vrienden met je willen zijn. Of organisaties, bedrijven, initiatieven: daar ben je altijd van harte welkom om je volgzaamheid te betuigen. Je volgt je rot. Links, rechts, rechtdoor, terug, links, opzij, er zit geen enkele richting in het volgen. En door af en toe op de opgestoken duim te klikken kan je mooi laten zien hoe braaf je wel niet bent, met je volggedrag.

Het gevaar dat Van aanpakken alsmaar volgzamer wordt ligt op de loer… En dat wil Van aanpakken niet. Van aanpakken heet niet voor niets Van aanpakken. Iets dat je aanpakt, dat kan je niet volgen. Daar wíl je iets actief mee doen.

Als het om volgen gaat, wil Van aanpakken maar één ding, en dat is: het eigen hart volgen. En dat is al moeilijk genoeg. De  tijdlijn van het hart staat vol met beelden, plannen, wensen en illusies. En die schieten alle kanten op – het is amper te volgen. Van aanpakken laat alle beelden opkomen en laat zich inspireren door de stroom!

collagesite